Full service digital agency.

Wij ontwikkelen digital experiences die een glimlach op je gezicht toveren

Leer ons kennen

NL slash EN

#SXSW16: Creativiteit kan niet zonder kwetsbaarheid

Brené Brown’s ongemakkelijke les over kwetsbaarheid op ’s wereld grootste digital event.

Een staande ovatie. Onderbouwd met hilarische voorbeelden en een enorme lading wetenschappelijk onderzoek stelt Brene Brown: ‘Cut the crap. Wees wie je bent en ga ervoor.’

Brené Brown, Andy Puddicombe, Casey Gerald; het zijn een paar van de toppers op SXSW dit jaar. Hun aanwezigheid maakt zaken als jezelf durven zijn en mindfulness opeens een belangrijk onderdeel van het grootste digital event ter wereld. Maar zit de online (mannen)wereld te wachten op tranen, gemberthee en yogasessies? Gelukkig is dat ook niet het verhaal waar Brown ons mee naar huis stuurt.

Courage over comfort

Waarschijnlijk ken je haar van het beroemde TED filmpje waarin ze spreekt over de kracht van kwetsbaarheid. Voor degenen die dat nog niet weten; haar optreden kwam per ongeluk terecht op TED.com. Je kunt je voorstellen hoe ingewikkeld het als wetenschappelijk onderzoekster is om te praten over kwetsbaarheid. Ze besloot om tijdens haar talk haar masker af te zetten en gewoon, als zich zelf, het podium te beklimmen. Met die actie liet ze zien hoe krachtig we zijn als we onszelf hiertoe dwingen. Dat filmpje is inmiddels ruim 24 miljoen keer bekeken.

Kies voor ‘courage over comfort’. Brené Brown heeft helemaal niets met mensen die geen nieuwe dingen proberen. Die niet op hun bek durven te gaan. Innovatie, creativiteit; het kan simpelweg niet zonder te falen. Tegelijk blijft onze angst om te falen ons blokkeren. En we praten er al helemaal niet over dat we het eigenlijk helemaal niet zo goed weten, of best onzeker zijn.

We vinden het fijn als andere mensen hun masker afzetten, maar ingewikkeld om dit zelf te doen. Maar kwetsbaarheid tonen is geen zwakte. Het maakt je juist krachtiger en zorgt dat je connecties kunt maken: met jezelf, met klanten, met een publiek. Kwetsbaarheid is het geheim achter de meest succesvolle ondernemers en organisaties.

Gouden tip

Brown geeft een gouden tip mee; luister niet naar de mensen die niet zelf het lef hebben om nieuwe dingen te proberen. Want het is altijd een stuk makkelijker om kritiek te leveren dan zelf de strijd aan te gaan. Maak een shortlist van vijf mensen naar wie je luistert als het om grote beslissingen gaat. En laat de rest vooral lekker praten.

Fall. Get up. Try again. In haar nieuwe onderzoek kijkt ze hoe succesvolle mensen omgaan met mislukken. We kennen allemaal wel van die momenten. Je bent tachtig dingen tegelijk aan het doen en als je eerlijk bent heb je het allemaal niet meer onder controle. En dan komt het; je bent boos, onredelijk en kritisch op je huisgenoten omdat je je huissleutel kwijt bent, of over een opmerking over de lege koelkast.

We zijn er heel goed om het gevoel van “I‘m mediocre and shitty” enorm te maken. Verhalen die vaak onredelijk en helemaal niet waar zijn. De meest succesvolle mensen hebben zichzelf aangeleerd deze verhalen te herkennen, en bepalen hun eigen reactie.

When you own your story, you get to write the ending. When you deny your story, they define us.

Over het algemeen ben ik er niet zo happig op dit soort lessen in personal growth. Het grappige is dat de 72 duizend mensen in Austin eigenlijk vrij relaxed met al die ‘empowerment’ wordt omgegaan. Ik zie in de zaal net zoveel mannen als vrouwen instemmend knikken. In onze digitale wereld gaat alles zo snel, dat je beter vandaag dan morgen moet leren mislukken en weer opstaan.

Ongemakkelijke les

Brené’s talent om zich 100% kwetsbaar op te stellen, is het bewijs dat het werkt. Ze geeft het gevoel dat je niet de enige bent die het soms gewoon even niet meer weet. En ze inspireert om de ongemakkelijke les in praktijk te brengen. Dus deel ik die toch maar even. Hoewel een verhaal over AI waarschijnlijk gemakkelijker was geweest.

Luister hier voor de audio weergave van het optreden van Brene Brown.


Dit artikel is geplaatst op Adformatie

Bekijk