Full service digital agency.

Wij ontwikkelen digital experiences die een glimlach op je gezicht toveren

Leer ons kennen

NL slash EN

Een nieuwe woning van een half miljoen koop je nu ook gewoon online

Geschreven door Prisco Battes (FD)

Projectontwikkelaar BPD wil consumenten de mogelijkheid bieden buiten de makelaar om rechtstreeks een huis te kopen op internet. Particulieren kunnen vanaf vandaag op een website van de ontwikkelaar een koopcontract sluiten voor een nieuwbouwwoning. Het project is gerealiseerd in samenwerking met Digital Agency TamTam. Het is voor zover bekend de eerste keer dat huizenkopers online een koopakte kunnen tekenen.

‘Kopers kunnen een woning naar het digitale winkelmandje slepen en een digitale handtekening zetten onder het koopcontract’, zegt een woordvoerder van de Rabo-dochter die voorheen bekend stond als Bouwfonds. ‘Alleen voor de leveringsakte is nog een bezoek nodig aan de notaris.’ De woningen die BPD online te koop aanbiedt, kosten twee tot zes ton.

BPD start vandaag met de onlineverkoop van 59 woningen in de nieuw te bouwen wijk Hoef en Haag bij Vianen. De projectontwikkelaar verwacht later deze maand de eerste online handtekeningen van kopers te hebben. In de loop van het jaar wil BPD al zijn woningen online gaan aanbieden. Vorig jaar verkocht de ontwikkelaar circa 5000 huizen.

Artist’s impressions van nieuwbouw in de wijk Hoef en Haag bij Vianen, van projectontwikkelaar BPD.

Toekomst

BPD werkt nu net als andere projectontwikkelaars met makelaars die het contact met de klant onderhouden. Naar verwachting zullen de meeste kopers zich ook bij dit project in de toekomst nog gewoon laten adviseren door een makelaar. Maar BPD denkt dat een toenemende groep hier van afziet. Dit jaar zullen enkele tientallen huizenkopers volgens de ontwikkelaar online hun handtekening zetten.

BPD denkt dat het verkoopproces online sneller verloopt. Tussen het moment van het eerste contact en de koopovereenkomst zit tot nu toe een periode van circa zes maanden. Ook bespaart BPD op de kosten als kopers geen gebruik maken van een makelaar. Verkoopmakelaars ontvangen van een projectontwikkelaar doorgaans een courtage van circa 1% van de waarde van het huis. BPD berekent die besparing niet door aan de klant.

Financiering

Potentiële kopers zijn niet verplicht de financiering rond te hebben als ze digitaal hun handtekening zetten. ‘Maar als je al een hypotheekofferte hebt, maak je meer kans bij de toewijzing’, zegt de woordvoerder. Huizenkopers die hun handtekening zetten, hebben net als bij een gewone koopakte enkele dagen bedenktijd. BPD hanteert een termijn van zeven dagen. Ook het niet doorgaan van de financiering is een ontbindende voorwaarde.

Begeleidend makelaar De Keizer zegt in een reactie vraagtekens te plaatsen bij de plannen van de ontwikkelaar. ‘Wij stonden eerst niet te springen om hier aan mee te doen’, zegt Nienke Schuitman. ‘Maar we realiseren ons dat de markt verandert.’ De Keizer is een van de grootste nieuwbouwmakelaars in de regio Utrecht. Het bedrijf treedt vaker op in opdracht van BPD om kopers te vinden voornieuwbouwprojecten.

Daadwerkelijk

Schuitman gaat ervan uit dat slechts een beperkt aantal mensen daadwerkelijk volledig online een huis zal kopen. Volgens haar zullen wel enkele kopers online hun handtekening zetten. ‘Maar ook in die gevallen zal er telefonisch contact zijn en misschien hebben ze ook een bijeenkomst bijgewoond.’

Volgens BPD hebben zo’n zeventig mensen zich op internet aangemeld voor de 59 woningen die in Vianen te koop staan.

Onderschat

Schuitman denkt dat BPD onderschat hoe ingewikkeld de aankoop van een woning is. ‘Als je ziet hoeveel tijd wij nodig hebben om mensen te informeren over de voorwaarden van een contract. De eerste gesprekken duren meestal zo’n tweeënhalf uur. Voor het tekenen is ook ongeveer anderhalf uur nodig.’

Veel kopers weten bijvoorbeeld niet dat een koop-aannemingsovereenkomst een opschortende voorwaarde kent. Vaak gaat de bouw pas van start als 80% van de woningen is verkocht. ‘Dan denk je dat je een huis hebt gekocht, maar gaat het hele project niet door.’


Dit artikel is geplaatst op FD

Bekijk