Full service digital agency.

Wij ontwikkelen digital experiences die een glimlach op je gezicht toveren

Leer ons kennen

NL slash EN

Merken kunnen binnenkort niet meer om live video heen. #TNWEurope

De kracht van live video is dat het authentiek is.

Live video is hot and happening. Het is de meest dynamische vorm van storytelling. En het is niet moeilijk om te zien waarom dat zo is. Je trouwe volgers zijn het beu om alleen maar de beste versie van je te zien op Facebook of Instagram. De kracht van live video is dat het authentiek is. Geen gerommel met filtertjes en effecten: met één druk op de knop realtime en persoonlijke content.

Live video is natuurlijk niet nieuw, we kennen het al van tv en bijvoorbeeld events en conferenties. De drempel om zelf live video uit te zenden is echter flink verlaagd door tal van opkomende livestreamingsapps. Meerkat was vorig jaar de eerste die live video toegankelijk maakte. Je logde in met je Twitter-account, startte een livestream en deelde deze met je Twitter-volgers. Nog dezelfde maand volgde Periscope, een soortgelijke app met nog meer interactieve mogelijkheden.

Beide apps maken het mogelijk om live video’s te streamen naar je volgers, terwijl reacties en likes in beeld verschijnen. Je kunt dus live delen wat je aan het doen bent. Of verslag doen van een evenement dat je organiseert of bijwoont. Volgers kunnen realtime meedoen en invloed uitoefenen door bijvoorbeeld vragen te stellen. Dat maakt het meteen een stuk leuker dan bijvoorbeeld tv.

Tijdens The Next Web Conferentie in Amsterdam ging event organisator Patrick de Laive in gesprek met Kayvon Beykpour, de man achter Periscope. Beykpour ziet live video als een krachtig middel om een trouwe community op te bouwen. Hij verwacht de komende jaren dan ook dat er steeds meer live video ingezet gaat worden, omdat de techniek het steeds makkelijker en toegankelijker maakt.

Twitter is niet de enige die inzet op live video. Facebook heeft sinds dit jaar Facebook Live. Op beide platforms komen de live video’s van jou of je vrienden automatisch bovenaan in de newsfeed. Volgers kunnen weer reageren via comments of likes. Deze verschijnen direct na het uitbrengen in beeld en verdwijnen hierna ook weer. Volgens Facebook wordt er tien keer meer gereageerd op live-video’s dan op andere video’s op het sociale netwerk.

Waar we nu nog vooral met onze smartphones livestreamen, wordt het in de nabije toekomst natuurlijk mogelijk om met tal van devices live video te produceren. Zo ondersteunt drone-merk DJI inmiddels al live video via YouTube én Facebook. Waardoor je zonder al te veel moeite èn op meters hoogte, live video kunt produceren.

De mogelijkheden die deze technieken en platforms ons nu al bieden, zorgen voor veel gemak en een groot bereik. Daar staat wel tegenover dat betrouwbaarheid, beeldkwaliteit en functionaliteit vaak nog te wensen over laten. Voor de gewone consument is dit niet echt een probleem, maar voor grote organisaties is het een reden om vooralsnog professionele livestream tools te verkiezen boven de consumenten livestreamingsapps. Echter, wanneer deze meer naar elkaar toe groeien, zal ook de interesse in live video voor merken steeds groter worden.

De ontwikkelingen op het gebied van live video zijn voorlopig niet klaar. Wie weet volg je over een tijdje met een ‘fysieke hologram van jezelf’, een live city-tour in New York. Gewoon thuis vanaf de bank.


Dit artikel is geplaatst op Adformatie

Bekijk